fbpx

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει το «ναι» στην πρόταση ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική

0 223

Να συνεπικουρήσει το ΠΑΣΟΚ στην κατάθεση της πρότασης του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου από κοινού με το προεδρείο της Κ.Ο. και τον Πολιτικό Σχεδιασμό στην Κουμουνδούρου υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται για μια απόφαση αναμενόμενη και ενταγμένη πλήρως στην κεντρική στρατηγική του κόμματος να φτάσει «μέχρι το τέλος» η υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών, ενεργών πολιτών επί ημερών Κ. Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου η επιλογή σχολιάζεται ως απολύτως ορθή και μελετημένη που θα αποφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς αυξάνεται υπερθετικά η θεσμική πίεση στην κυβέρνηση και μάλιστα στην αχίλλειο πτέρνα της. Είχαν προηγηθεί οι πρωτοβουλίες ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών -θα γίνει την Παρασκευή- στην Ολομέλεια και αίτημα για την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών Διαφάνειας με κλήσεις στους κυρίους Δημητριάδη και Κοντολέοντα και στην εισαγγελέα της ΕΥΠ κ. Βλάχου.

Το ιστορικό «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» στην πλέον αντιθεσμική και αντιδημοκρατική πτυχή του συστήματος Μητσοτάκη κατά τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί οδηγό όχι μόνο για την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και για το ΠΑΣΟΚ.

Πριν τη απόφαση να ακολουθήσουν και να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεκτιμήθηκε το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, είχε συνταχθεί με τις προγενέστερες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον δεν προτίθεται να συμφωνήσει με τη χρονική επέκταση της εξεταστικής πέραν της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου.

Και στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται την κυβερνητική «παγίδα» να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση μέσω μιας ατέρμονης «κοκορομαχίας» για καταγγελίες που δεν στοιχειοθετούν ούτε καν ενδείξεις για διερεύνηση και στο τέλος να μην φανεί η αλήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η σκληρή παράγραφος στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης στην Κουμουνδούρου για τον «φτηνό αντιπερισπασμό Μητσοτάκη.

«Υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να πιστεύει ότι αν το καθεστώς Μητσοτάκη είχε οποιοδήποτε στοιχείο εναντίων της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για παρόμοιες πρακτικές δεν θα το είχε ήδη βγάλει στο φως; Εκτός εάν στόχος του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρακτικές και χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν  έχει τίποτα να φοβηθεί, ούτε καν από την ικανότητα που έχει ένα αδίστακτο και σε πανικό καθεστώς να κατασκευάζει στοιχεία για παλιότερες κυβερνήσεις, για πολιτικούς και ακόμα και εσωκομματικούς του αντιπάλους» είναι το χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Αν και δεν εξωτερικεύεται αυτή η θέση, στην Κουμουνδούρου υπάρχει η πεποίθηση πως το ΠΑΣΟΚ σε δημοκρατικά και θεσμικά ζητήματα έχει υπερψηφίσει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, και επί της αείμνηστης Γεννηματά όπως στην περίπτωση της εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα αλλά και επί Ν. Ανδρουλάκη, όπως στην περίπτωση της δημιουργίας επιτροπής ελέγχου και λογοδοσίας για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και βέβαια υπάρχει πάντα η ελπίδα, πίσω ακόμα και από μια τέτοια ευκαιριακή συμπόρευση, να προκύψουν και βάσεις ευρύτερης σύγκλισης, ώστε να προβληθεί εναλλακτική πρόταση για πολιτική σταθερότητα για τη χώρα, μακριά από τους εκβιασμούς Μητσοτάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More