fbpx

Το Politico χτυπά ξανά την κ. Εύα!

0 126

Το σκάνδαλο που έχει εδώ και καιρό ξεσπα΄σει και έχει ως πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή δίνει συχνά πυκνά αφορμές στο Politico να ασχολείται μαζί της και να φέρνει στο φως και νέα καθόλου κολακευτικά στοιχεία για την πρώην ισχυρή κυρία του ευρωκοινοβουλείου.

Το νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Politico έχει τίτλο:  «Πολύ κοντά στον Ήλιο: η άνοδος και η πτώση της Εύας Καϊλή», και ο υπότιτλος προσθέτει «πώς η Ελληνίδα πολιτικός-celebrity εκτινάχθηκε στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής και συνετρίβη στη φυλακή».

Το άρθρο  ξεκινά με ένα περιστατικό όπου το γραφείο της Εύας Καϊλή επέβαλε μια τεράστια πίεση ώστε να καθίσει η ίδια «πρώτο τραπέζι» σε εκδήλωση του Politico, δύο ημέρες πριν συλληφθεί, και συνεχίζει κάνοντας μία αναλυτική καταγραφή της πορείας της εξετάζοντας λεπτομερώς το παρελθόν της, επισημαίνοντας σημαντικές παραμέτρους.

«Από το ταπεινό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη μέχρι την πρώτη γραμμή της ελληνικής πολιτικής σκηνής στην Αθήνα, στη συνέχεια στις Βρυξέλλες και τελικά τις μοιραίες εβδομάδες πριν από τη σύλληψή της, καταγράφεται μία προσωπικότητα που επεδίωκε ακατάπαυστα ανώτερες θέσεις, αδιαφορώντας για ιδεολογία ή πίστη στο κόμμα ή πού θα κατέληγε, αρκεί να ήταν ψηλότερα», σημειώνει το Politico.

Σε αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει, το Politico αναφέρονται μεταξύ άλλων πώς «η Καϊλή άσκησε πιέσεις και απέκτησε ακαδημαϊκούς τίτλους στην Ελλάδα χωρίς να έχει κάνει τα απαιτούμενα μαθήματα», εμπλέκει στην υπόθεση την αδερφή της Μανταλένα Καϊλή με την οποία «τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα τους αλληλεπικαλύπτονταν συχνά».

Το Politico παραθέτει επίσης, πληροφορίες από τον πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο για τον πατέρα Καϊλή που από ακροδεξιός ακτιβιστής μεταπήδησε στο άρμα του ΠΑΣΟΚ όταν ανερχόταν στην κορυφή της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τις συνεργασίες τόσο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο όσο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη της ΝΔ, για τον οποίο μάλιστα πήγε και ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο.

Η Εύα Καϊλή μπήκε στην νεολαία του ΠΑΣΟΚ μόλις στα 14 της (από μικρή στα βάσανα, θα σημειώσουμε εμείς) και υπήρξε πρόεδρος συμβουλίων και συλλόγων τόσο στα μαθητικά όσο και τα φοιτητικά της χρόνια. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το Politico, στη σχολή της αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ κατάφερε να ξεχωρίσει για πρώτη φορά ως υποψηφιότητας της ΠΑΣΠ και προσέφερε σε όλες τις αντίπαλες παρατάξεις ό,τι ήθελαν, με αντάλλαγμα να αναλάβει την προεδρία. Καθηγητής της σχολής που μίλησε ανώνυμα στο Politico, ανέφερε ότι ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι «δεν την ενδιέφερε η ιδεολογία και οι υπόλοιποι της παράταξης ήταν πολύ απογοητευμένοι».

Το 2002, επισημαίνει το άρθρο, το επόμενο βήμα είναι η εκλογή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, και άρα είναι σχεδόν αδύνατη η κανονική της φοίτηση στο Πανεπιστήμιο. Ποια ήταν η καλύτερη λύση; Ζήτησε εξαιρέσεις από τα μαθήματα και σύμφωνα με πηγές του Politico «να της επιτραπεί να περάσει το μάθημα αρχιτεκτονικής ούτως ή άλλως – ένα αίτημα που και οι δύο είπαν ότι ικανοποιήθηκε αθόρυβα». Αυτή την πληροφορία διαψεύδει ο σήμερα δικηγόρος της κ. Δημητρακόπουλος, κάνοντας λόγο για συκοφαντία. Αλλά εντάξει, αυτά συμβαίνουν στο Πανεπιστήμια όταν έχεις το κατάλληλο κονέ…

Το 2004, το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια απάντηση στην Έλενα Ράπτη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και αυτή είναι η Εύα Καϊλή, που πετυχαίνει εκλόγιμη θέση, αλλά μένει εκτός επειδή ο Γ. Παπανδρέου κρατάει την έδρα για τον εαυτό του. Η άνοδος, όμως, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Επόμενος σταθμός στην πορεία προς τη δόξα είναι το μεγάλο κανάλι και ο ρόλος μίας από τις κύριες παρουσιάστριες, που τόσες αξέχαστε στιγμές χάρισε στους τηλεθεατές. Για τρία χρόνια βρέθηκε σε αυτή τη θέση κάνοντας παράλληλα και το μεταπτυχιακό της στο διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Με αυτή την ενίσχυση του προφίλ της, το 2007 πλέον εκλέγεται βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης.

Η Καϊλή προσπάθησε να παρακάμψει και πάλι τα μαθήματα, αλλά όπως αποδείχθηκε υπήρξε κάποιος που προσπάθησε να πει «εδώ είναι Πειραιάς». Ήταν ο μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς, που είχε τότε σημειώσει σε γραπτή δήλωσή του ότι «είναι κρίμα που μια νεαρή προσπαθεί να πάρει πτυχίο με αυτόν τον τρόπο, για το οποίο δεν εργάστηκε». Η Καϊλή ζήτησε και πέτυχε από τον πρύτανη εξέταση από επιτροπή καθηγητών πλην Κοτζιά, την έδωσε και «πέρασε».

Στις εκλογές του 2012 η κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ την άφησε δεύτερη στην Α΄ Θεσσαλονίκη και εκτός Βουλής, αλλά πλέον η Καϊλή διαπρέπει ως σύμβουλος ΜΜΕ και φαρμακευτικών, με συνεχείς κοσμικές εμφανίσεις που ενισχύουν ακόμα περισσότερο το πρόφιλ της όμορφης, έξυπνης και πετυχημένης Ελληνίδας… με τον δικό της όχι και τόσο διαφανή τρόπο καθώς φαίνεται και μας μεταφέρει και το Politico στο εν λόγω άρθρο του.

Το 2014 εκλέγεται ευρωβουλευτής και ξεκινά η εκρηκτική ανοδική πορεία της, μέχρι να «σκάσει» το QatarGate και να βρεθεί κρατούμενη σήμερα.

Το «κλειδί» σε αυτή την πορεία σύμφωνα με το Politico είναι η αδερφή της, Μανταλένα και η οργάνωση της δεύτερης MADE Group, με αντικείμενα που συχνά αλληλεπικαλύπτονταν με τις αρμοδιότητες της Εύας Καϊλή και τα οποία υποστήριζε. Σύμφωνα με τον Henri Estramant, σύμβουλο στο γραφείο της Καϊλή, η Μανταλένα περιέγραψε τον εαυτό της ως «σύμβουλο» της αδερφής της.

«Τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα αλληλεπικάλυψης βρίσκονται στα πιλοτικά προγράμματα της Εύας Καϊλή (οι ευρωνουλευτές με τέτοια προγράμματα μπορούν να παίρνουν χρηματοδότηση από την Κομισιόν για καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως βραβεύσεις, εκδηλώσεις και έρευνες. Μεταξύ 2016 και 2022 η Καϊλή πήρε τουλάχιστον 26 τέτοιες εγκρίσεις και τουλάχιστον μία ωφέλησε την επιχείρηση της Μανταλένας».

Μέσα σε όλα τα άλλα περιγράφεται και το πώς η Μανταλένα «αυτοπροτάθηκε» στον συνεργάτη με τον οποίο πήρε τελικά το έργο και φαίνεται να γνώριζε πολύ λεπτομερώς το υπό συζήτηση πιλοτικό πρόγραμμα. Τελικά, το MADE Group εισέπραξε 105.172 ευρώ.

Η Εύα Καϊλή κατέθεσε πιλοτικό έργο για app που θα παρακολουθεί ασυνόδευτα ανήλικα,  προϋπολογισμού 850.000 ευρώ. Το MADE Group ήταν μεταξύ αυτών που έχουν ήδη τα προηγούμενα χρόνια αναπτύξει το ChildRescue, λαμβάνοντας 104.037,5 ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.

Το Politico στη συνέχεια αναφέρεται εκτενώς στα έργα και τις ημέρες της Καϊλή σε σχέση με το QatarGate, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο email στα οποία φαίνεται να πιέζει επί μήνες την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα για άδεια να πάει σε Κατάρ και Κουβέιτ.

Αποκαλύπτει επίσης ότι η Καϊλή συναντήθηκε, πέραν από τον Εμίρη του Κατάρ και πλειάδας αξιωματούχων, με τον Έλληνα που στα ελληνικά ΜΜΕ έχει περιγραφεί ως ο «μαέστρος» του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Ο Σάκης Μπατσίλας ήταν μεταξύ άλλων αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, εκτελεστικός διευθυντής της Ανώτατης Επιτροπής για την Ολοκλήρωση και την Αξιοποίηση όλων των έργων υποδομής, αλλά και αρχικά επικεφαλής της ομάδας που συγκρότησε ετοίμασε τον φάκελο της υποψηφιότητας για τη διοργάνωση. Από την λίστα των επαφών δεν απουσιάζει ο υπουργός Εργασίας της χώρας Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, σήμερα θεωρούμενος ως το πρόσωπο που τροφοδοτούσε το κύκλωμα του QatarGate με ρευστό για τις δωροδοκίες.

Το θέμα του Politico κλείνει με την εκτίμηση ότι παρά το σκάνδαλο του QatarGate, η πολιτική καριέρα της Εύας Καϊλή δεν είναι σίγουρο ότι έχει τελειώσει. Μεταξύ άλλων γιατί «παραμένει ευρωβουλευτής μέχρι νεωτέρας και η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι επιεικής προς τους πολιτικούς που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα δωροδοκίας».

Σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, «θα ήταν εύκολο για εκείνη να εκλεγεί δήμαρχος. Οι πολίτες φαίνεται να εκλύονται μερικές φορές από σικ προσωπικότητες».

Αλλά όπως εκτίμησε, η ίδια η Καϊλή δεν θα ήθελε κάτι τόσο «τοπικό» και «αν επέστρεφε στην ελληνική πολιτική, θα πήγαινε για κάτι μεγαλύτερο»… Ε, βέβαια! Ο δήμος είναι πολύ μικρός για το πορτοφόλι της κ. Καίλή.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More