Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με στόχο να ενισχύσει τη συμφωνία για τη Γάζα — μια πρωτοβουλία που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα» της προεδρίας του. Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή, καθώς αρχίζει η σταδιακή εφαρμογή της συμφωνίας για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.
Στο Τελ Αβίβ, ο Τραμπ θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές, πριν μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνάντηση με συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.
Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης θα αποτελέσει η ομιλία του στην Κνέσετ, καθώς θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος μετά το 2008 που απευθύνεται στην ισραηλινή Βουλή. Η ομιλία αναμένεται να έχει έντονο συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα, σε μια περίοδο που οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στη μεγάλη συγκέντρωση υπέρ των ομήρων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Τελ Αβίβ. Υπενθύμισε ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν η κόρη του Ιβάνκα, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ — με τους οποίους είχε άμεση επικοινωνία μετά το τέλος της.
«Ο πόλεμος τελείωσε», δήλωσε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία για τη Γάζα «κορυφαίο ιστορικό βήμα». Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση κρατά πιο συγκρατημένη στάση, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της συμφωνίας απαιτεί χρόνο, επιπλέον διαπραγματεύσεις και εγγυήσεις ασφάλειας.
Η επίσκεψη συμπίπτει με την πρώτη φάση απελευθέρωσης ομήρων, την οποία θα επιβλέψει ο Ερυθρός Σταυρός με τη συνεργασία ΗΠΑ, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κατάρ. Οι πρώτες κινήσεις εκτιμάται ότι θα καθορίσουν το αν η εύθραυστη συμφωνία θα μετατραπεί σε ένα σταθερό πλαίσιο ειρήνης ή θα παραμείνει μια προσωρινή εκεχειρία.
Μετά τις επαφές στο Ισραήλ, ο Τραμπ θα μεταβεί στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη Σαρμ ελ-Σέιχ, θα συνδιοργανώσει τη Διεθνή Σύνοδο Ειρήνης, με αντικείμενο την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως κεντρικού μεσολαβητή στις συνομιλίες για τη μεταπολεμική εποχή στη Γάζα. Για τον Τραμπ, η περιοδεία αυτή αποτελεί και προσωπικό στοίχημα: να παρουσιάσει την ειρηνευτική συμφωνία ως παρακαταθήκη της πολιτικής του στη Μέση Ανατολή.





































