fbpx

Τσιπούρα εναντίον σολομού υπό το βλέμμα του Κυριάκου

0

Σε μια περίοδο, όπου το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει ψηλά, λόγω της συζήτησης ενός ακόμη καυτού προϋπολογισμού στη Βουλή και της αντιπαράθεσης για τη «λίστα Πέτσα» και τις συνεχείς ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ήρθε να προστεθεί και η μάχη της τσιπούρας εναντίον του… σολομού.

Με τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού και του ευρωπαίου Επιτρόπου Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, τη συμμετοχή στα πάνελ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, του αναπληρωτή Νίκου Παπαθανάση, των υφυπουργών Σίμου Κεδίκογλου και Κώστα Φραγκογιάννη, της γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνας Καλογήρου, του γ.γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Ιωάννη Σμυρλή, του γ.γ Συντονισμού Θανάση Κοντογεώργη, του γ.γ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιου Σταβέρη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Ι. Μπούρα και του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας στο ξενοδοχείο MARRIOT.

Μενού με νόημα διττό…

Το μενού της ημέρας πλούσιο, όχι μόνο, για όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν, για τις επιδόσεις του κλάδου από υπουργικά χείλη και για τους στόχους και τις προοπτικές που έχει το προϊόν, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις ξένες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ Απόστολος Τουραλιάς, αλλά και γιατί εκτός από τις ενότητες, τους χαιρετισμούς, τις αναλύσεις, τους καφέδες και τα βουτήματα στις ροτόντες, υπήρξε και το διάλειμμα στις 12.40 για ένα γεύμα ελαφρύ, όπως αποκαλείτο και στο πρόγραμμα, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου στο ισόγειο.

Σε δυο αίθουσες που παρά το νεφελώδες και το κρύο που επικρατούσε έξω, το φώς εισχωρούσε από τις μεγάλες τζαμαρίες και οι σύνεδροι εξοπλισμένοι με μάσκες και γάντια (σημεία των καιρών), απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον COVID 19, έσπευδαν με τάξη να σερβιριστούν στον μπουφέ, που περιλάμβανε τσιπούρες, λαυράκια, σαλάτες με μαρούλι, ρόκα και καλαμπόκι, ντομάτες κομμένες σε ροδέλες με μοτσαρέλα και τον οικείο στην ελληνική κοινωνία σολομό. Και ενώ τα ψαρικά είχαν όπως άλλωστε αναμενόταν την τιμητική τους, ένας εκ των συνέδρων σχολίασε με νόημα, ευρισκόμενος μπροστά από την πιατέλα με τους σολομούς, πως θα τιμήσει μόνο την τσιπούρα και τα λαυράκια που αποτελούν το δικό τους προιόν, δείχνοντας τον σωστό δρόμο!

Το παράδειγμά του φαίνεται πως ασπάστηκαν ευλαβικά και άλλοι συνδαιτυμόνες και έτσι το λαυράκι και η τσιπούρα επικράτησαν κατά κράτος του σολομού, ελπίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον, αν τα ελληνικά προιόντα της ιχθυοκαλλιέργειας τύχουν της προσοχής που τους αρμόζει. Από την μια πλευρά οι εταιρείες θα πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου, για να ενημερώσουν το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, για τις ευεργετικές συνέπειες της ιχθυοκαλλιέργειας και να καταρρίψουν, διατροφικούς μύθους και δοξασίες. Και από την άλλη πλευρά, με τη συνδρομή του κράτους να μεγαλώσουν τον εξαγώγιμο όγκο, να αυξήσουν τα είδη ψαριού, να καλύψουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς και να δώσουν την ευκαιρία στο ελληνικό νοικοκυριό να εισάγει το ψάρι σε πιο προσιτές τιμές στο τραπέζι του.

Η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και εξαγώγιμους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και της οικονομίας της χώρας. Δημιουργεί θέσεις σε 10 από τις 13 περιφέρειες τις χώρας, απασχολεί σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, 4.160 άτομα, ενώ υπάρχουν 280 μονάδες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, όπου εκτρέφονται κυρίως τσιπούρα και λαυράκι, 460 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας, 72 εκμεταλλεύσεις σε υφάλμυρα νερά, 87 μονάδες υδάτων που εκτρέφονται πέστροφες, χέλια και κυπρίνοι και 24 ιχθυογεννητικοί σταθμοί μεσογειακών ιχθύων. Το 2020 τα ψάρια κατατάχθηκαν στην τρίτη θέση ως προς την αξία των εξαγωγών στον πίνακα των τροφίμων πίσω από τα φρούτα/λαχανικά και τα τυροκομικά προιόντα.

Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 147.925 τόνους, αξίας 728.39 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση ως προς την αξία και στην τέταρτη ως προς τον όγκο παραγωγής υδατοκαλλιέργειας στην Ε.Ε των 27 και αντιπροσωπεύει το 61% της παραγωγής τσιπούρας και λαυρακίου στην Ε.Ε. για το 2020.

Το φετινό συνέδριο ήταν μια κίνηση εξωστρέφειας ή οποία θα πρέπει με ζήλο να υιοθετηθεί και να εμπλουτισθεί και με νέες δράσεις.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra