Τσίπρας: Έχετε εξαγγείλει ένα σχέδιο – ταφόπλακα για τη πρώτη κατοικία

Αίθουσα Σύνταξης

29 Ιουλίου 2020, 11:21 πμ
Share

«Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

«Το 2015, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσε μία ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στρατηγική αυτή ήταν πολύπλευρη, έθετε συγκεκριμένους στόχους και ορόσημα και έστελνε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και σοβαρότητας εντός και εκτός της χώρας. Έτσι, κατά την περίοδο 2015-2019, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος με την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος», ανέφερε.

«Παράλληλα και παρότι μεγάλο μέρος αυτών των μεταρρυθμίσεων έλαβε χώρα υπό καθεστώς στενής επιτήρησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας, το πλαίσιο που διαμορφώθηκε περιέλαβε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους οικονομικά αδύναμους πολίτες», πρόσθεσε.

«Ενδεικτικά, την περίοδο 2015-2019:

1) Βελτιώθηκε και επεκτάθηκε ο ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη-Σταθάκη): εντάχθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο και τους φορείς του δημοσίου τομέα, μειώθηκε η γραφειοκρατία, μειώθηκαν οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων,

2) Δημιουργήθηκε ο νόμος για την προστασία της Κύριας Κατοικίας (ν. 4605/2019): εντάχθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια που είχαν ως υποθήκη την 1η κατοικία.

3) Δημιουργήθηκε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών.

4) Εκσυγχρονίστηκε το Πτωχευτικό Δίκαιο σημαντικά,

5) Έγινε η μεταρρύθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Σε αντίθεση με την σας στο θέμα της αμνηστίας των τραπεζικών στελεχών, που κατέληξε βέβαια σε φιάσκο καθώς οι διατάξεις κρίνονται ήδη αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια.

6) Δημιουργήθηκε η Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

7) Δημιουργήθηκαν πλαίσια ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους Δήμους, με πολυετείς δόσεις και σημαντικά ευεργετήματα και κίνητρα.

Οι παρεμβάσεις αυτές βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα αφενός την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου την διευκόλυνση σημαντικής μερίδας υπερχρεωμένων προσώπων νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Εσείς τι έχετε κάνει ένα χρόνο τώρα; Έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο φαίνεται ότι θα είναι η ταφόπλακα για τη προστασία της πρώτης κατοικίας», είπε.

«Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ένα τολμηρό, προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημία», είπε μεταξύ άλλων.

«Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές πολιτικές με επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, την ανάπτυξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας όπως του αγροδιατροφικού τομέα και της μεταποίησης, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της επισφάλειας που νιώθουν όλο και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού και φυσικά, ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Ένα σχέδιο το οποίο θα δώσει ελπίδα και προοπτική στις επόμενες γενιές, που δεν αξίζουν να περάσουν όσα οι προηγούμενες. Δεν βλέπω, δυστυχώς, καμία απολύτως πρόθεση από την κυβέρνηση σας να κινηθείτε σε μια τέτοια κατεύθυνση», σημείωσε.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές