fbpx

Βέμπερ για Τουρκία: Σκληρότερος από τον Μητσοτάκη

81

Στην γραμμή Μέρκελ ο Μητσοτάκης χαϊδεύει την Τουρκία για τη νέα επίθεση της στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Την ώρα που ο… Βέμπερ κράζει διεθνώς τον Ερντογάν για τα Βαρώσια. Την ώρα που ο Μπάιντεν παραπέμπει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μητσοτάκης απλώς… ταξιδεύει τον Δένδια στον Αναστασιάδη.

Αντί να απαιτήσει εδώ και τώρα από την Ε.Ε. να αφήσει τα ανέξοδα λόγια και να επιβάλλει τις αποφασισμένες από τον καιρό του Αλέξη Τσίπρα οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα, ο Μητσοτάκης ανέχεται την στρατηγική Ερντογάν. Αυτός για την πατρίδα του κάνει το καλύτερο. Ξέρει ότι η διεθνής κοινότητα απλώς τον αποδοκιμάζει και ξεδιπλώνει την ατζέντα του φέρνοντας σε ολοένα πιο δυσχερή θέση Ελλάδα και Κύπρο. Πώς;  Με το να μας θέτει βήμα βήμα μπροστά σε νέα τετελεσμένα.

Ο Μητσοτάκης αρνείται επίσης την εθνική συνεννόηση. Ούτε τώρα δεν καλεί την αντιπολίτευση σε μια κοινή εθνική γραμμή. Όφειλε να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή εθνική στρατηγική. Τότε θα είχε νόημα να πάει ο Δένδιας στην Λευκωσία. Και με αυτήν στην βαλίτσα του θα έπρεπε να οργώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Αλλά, για να το κάνει αυτό θα έπρεπε να εγκαταλείψει τις… αδιάκοπες διακοπές του σε Πάρνηθα, Αντίπαρο, Επίδαυρο, Μεσσηνία, Ικαρία κ.λ.π.

Βέμπερ: Πλήρης η αλληλεγγύη μας στην Κύπρο

Το οξύμωρο είναι ότι το δεξιό κόμμα της Ευρωβουλής και η γερμανική ηγεσία του μίλησαν πολύ πιο σκληρά στον “σουλτάνο” για τις επιλογές του από ό,τι η κυβέρνηση των Αθηνών.

Την έντονη καταδίκη του για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κύπρο εκφράζει ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, με αποκλειστικές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας την αλληλεγγύη στην Κύπρο και την απόρριψη μίας λύσης δύο κρατών.

«Kαταδικάζω έντονα τις ανακοινώσεις του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ρητορικής, αλλά και θέμα ενεργειών», απαντά ο κ. Βέμπερ ερωτηθείς σχετικά με την προκλητική ρητορική του Τούρκου Προέδρου παρά τις εκκλήσεις της ΕΕ να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Κύπρο. Όπως προσθέτει, «ενώ ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους, είναι σαφές ότι αυτό θα τεθεί υπό τη διοίκηση της παράνομης και μη αναγνωρισμένης τουρκοκυπριακής διοίκησης». «Αυτό παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούν τη μεταφορά ολόκληρης της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επίσης δηλώνει ότι μόνο οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των Βαρωσίων μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή», αναφέρει.

«Ο κ. Ερντογάν ζητεί, επίσης, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Για εμάς, αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν. Η μόνη αποδεκτή λύση στην Κύπρο είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Και τα Βαρώσια πρέπει να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», ξεκαθαρίζει ο κ. Βέμπερ. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής, ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί και πάλι να χωρίσει ένα κράτος-μέλος της ΕΕ στη μέση. Τα Βαρώσια πρέπει να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και απορρίπτουμε σθεναρά την τουρκική θέση μιας λύσης δύο κρατών». Ερωτηθείς σχετικά με το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ τονίζει ότι «οι εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ ανησυχητικές. Αυτό δεν είναι νέο. Η διάβρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια».

Ο κ. Βέμπερ επισημαίνει πως «είναι σαφές ότι το τουρκικό καθεστώς απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες και ότι το κράτος δικαίου κινδυνεύει στη χώρα. Ειδικότερα, η κατάσταση των δημοσιογράφων αποτελεί αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας. Κάθε φορά που συζητάμε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει πάντα να καθιστούμε σαφές ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών αξιών μας δεν είναι διαπραγματεύσιμος». «Επομένως, πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα είναι ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί, συνεπώς, να συνεχίζονται δαπανηρές διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε αδιέξοδο; Αυτό πρέπει να σταματήσει» καταλήγει ο κ. Βέμπερ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More