Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολιτικές της κυβέρνησης απειλούν τον ΕΦΚΑ

Αίθουσα Σύνταξης

15 Μαΐου 2020, 10:43 μμ
Share

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας κ. Καλαματιανού και θέμα της τις δυσμενείς εξελίξεις για την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρούν πως οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Συνεπώς, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή.

Σύμφωνα με εξαγγελίες του κ. Βρούτση, σημειώνουν οι 60 βουλευτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταβάλλει τον Ιούνιο, τις αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπει ο νόμος. Το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη μεταθέσετε την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εικάζαουν βάσιμα πως υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς αυξανόμενης επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τέλος οι βουλευτές σημειώνουν πως:

εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.
στις κύριες συντάξεις, οι εκκρεμείς αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000.
ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019.

Έτσι ρωτούν τον Υπουργό:

1. Ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;

2. Ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000;

3. Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο;

4. Πότε αναμένεται να πιστωθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που προβλέπει ο ν.4670/2020;

5. Πότε αναμένεται να μεταφερθούν στον e-ΕΦΚΑ τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, που είναι σε αναστολή η σύμβασή τους και τα οποία έχει αναλάβει να τα καταβάλει το κράτος;

6. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης;

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

12:12 μμ

Επιχείρηση διάσωσης για 34 μετανάστες νότια της Κρήτης

12:05 μμ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το AKTOR4TheFuture, το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα υποτροφιών στην Ελλάδα

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές