ΒΟΥΛΗ: Η Ακρίβεια και οι Τράπεζες Πεδίο Αντιπαράθεσης
Η αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα της δεύτερης ημέρας συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 στη Ολομέλεια με αποκορύφωμα τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του Σωκράτη Φάμελλου να μπει “σφήνα” στο δίπολο Κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα των Τραπεζών, ενόψει και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη την Κυριακή με την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Συγκεκριμένα με φόντο την ακρίβεια και τις τιμές των ενοικίων οι τόνοι χτύπησαν κόκκινο, όταν ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι “τη μάχη με την ακρίβεια την έχετε χάσει όχι τώρα αλλά πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας και υπάρχουν κάποια πτώματα υπουργών,” και σημείωσε “η ακρίβεια ρίχνει όχι μόνον υπουργούς αλλά και κυβερνήσεις”. Ο κοιν. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.”Έχει ξεκινήσει ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ του κ.Θεοδωρικάκου και του κ.Χατζηδάκη για την ακρίβεια, με τον πρώτο να ρίχνει τις ευθύνες στον δεύτερο για τα ενοίκια, ενώ οι πολίτες βλέπουν δύο υπουργούς να τσακώνονται για ένα θέμα που δεν μπορούν να λύσουν” υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος.
“Όσο κι αν ψάχνετε να βρείτε κόντρες, αντιθέσεις, διασπάσεις και αντιπαραθέσεις, να θυμάστε κάτι, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ενιαία πολιτική, εκπροσωπείται με ενιαίο τρόπο από υπουργούς και τον πρωθυπουργό,πρώτα από όλους, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την πολιτική”, απάντησε ο κ.Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε “Προφανώς δεν έχετε ζήσει στο νοίκι πότε σας…Εγώ έχω 20 χρόνια και θυμάμαι ότι όταν ζεις στο νοίκι και παίρνεις 1.000 ευρώ δυσκολεύεσαι”. Ο κ. Γερουλάνος θεώρησε προσβλητική την αναφορά αυτή και πλησίασε τον υπουργό Ανάπτυξης στα έδρανα της κυβέρνησης και του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του. Επιστρέφοντας στο έδρανό του, ο Παύλος Γερουλάνος ακούστηκε να μονολογεί “Άσ’ το, δεν αξίζει…μ@@@@@@”, φανερά εκνευρισμένος και από την φρικτή Θεοδωρικάκου στην περίοδο κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το ζήτημα των Τραπεζών και ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού την Κυριακή επιχείρησε να ανατρέψει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί καταθέτοντας αιφνιδιαστικά την πρόταση του κόμματος για το ζήτημα αυτό.
“Η πρόταση λοιπόν που φέρνουμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Προφανώς φορολόγηση των υπερκερδών, Ταμείο Εγγυοδοσίας. Αλλά πρέπει να σπάσουν τα καρτέλ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενισχυθεί ο ρόλος της Πολιτείας. Εμείς αυτή την πρόταση ήρθαμε να καταθέσουμε, για να μιλάμε συγκεκριμένα” είπε αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος στην παρέμβαση του και πρόσθεσε “Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Πρώτον, ενίσχυση των λειτουργιών της Πολιτείας, δηλαδή στρατηγική παρουσία του Δημοσίου για να υπάρξει ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα. Θεσμικά/ Επιτροπή Ανταγωνισμού, πολιτικές Υπουργείων. Δεύτερον, ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα και αναφέρομαι και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να παίξει έναν εξυγιαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα, θέλοντας να προλάβει όπως είπε τη “σπέκουλα” εξήγησε “ενισχυμένος ρόλος της πολιτείας δεν σημαίνει θαλασσοδάνεια, δεν σημαίνει προσλήψεις ρουσφετολογικές, δεν σημαίνει κρατισμός. Δεν σημαίνει λειτουργία τραπεζών εκτός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε αυτά ήσασταν εξπέρ εσείς, στα θαλασσοδάνεια και στα ρουσφέτια στις τράπεζες και παλιότερα και το ΠΑΣΟΚ, εξπέρ. Όχι, δεν σημαίνει αυτό” και συμπλήρωσε πως “αυτό που εμείς λέμε είναι να λειτουργεί η τράπεζα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο το δημόσιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει καρτέλ. Και αυτό μπορεί να γίνει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ανταγωνισμός”.
Και τόνισε με νόημα “εμείς περιμένουμε. την τοποθέτηση όλων των κομμάτων στα συγκεκριμένα. Και ξέρετε, στα συγκεκριμένα δεν υπάρχει χώρος ούτε για ταγκό, ούτε για συναίνεση.”.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως “ο κ. Φάμελλος πρότεινε την κρατικοποίηση της Εθνικής. Να συμμετέχει το Δημόσιο και να έχει λόγο σε αποφάσεις διαμόρφωσης των επιτοκίων που βάζει η Εθνική Τράπεζα. Λέτε δηλαδή, να έχει δημόσιο λόγο στα επιτόκια που προσδιορίζει μια ιδιωτική τράπεζα με βάση του κανόνες της ΕΚΤ”, επισημαίνοντας πως “δεν μπορεί το κράτος να επέμβει στις αποφάσεις διαμόρφωσης των επιτοκίων. Αν συμβεί αυτό θα πάρουν την άδεια της Εθνικής”.
Ο Νίκος Παππάς, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη κυβέρνηση λέγοντας “κουβαλάτε το αμάρτημα της απώλειας 40 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών που κάνατε την τελευταία χρονιά” και πρόσθεσε “τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ανευθυνότητα από τη δική σας” σημειώνοντας ότι “το οικονομικό επιτελείο και οι βουλευτές της ΝΔ “τινάζονται επάνω όταν μιλάμε για μια δημόσια τράπεζα”.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σχολίασε τις θέσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των τραπεζών λέγοντας “παριστάνουν τους τραπεζομάχους όταν τραπεζώνετε τους τραπεζίτες, αντί να προστατεύετε τους Έλληνες πολίτες. Έχετε απαξιώσει την πολιτική από αυτές τις πολιτικές του οπορτουνισμού. Για να χτυπήσεις τις τράπεζες, πρέπει να μην τους
οφείλεις” υπονοώντας τα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς τις Τράπεζες.
Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας
– ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές το 2027 θα γίνουν με τον εκλογικό νόμου που διεξήχθησαν οι εκλογές του 2023
– η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε “Είμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή. Οι ανισότητες αυξάνονται. Οι πόροι εξαντλούνται. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς κλονίζεται. Όλα αυτά δείχνουν ότι η δημοκρατία μας απειλείται. Και μαζί της, απειλείται το δικαίωμα των πολιτών να είναι οι πρωταγωνιστές των αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον τους.” και επισήμανε “Ο προϋπολογισμός του 2025 δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν επενδύει στην σταθερότητα όπως θέλετε να λέτε, αλλά στην στασιμότητα που αναπαράγει το άδικο και άνισο πελατειακό οικονομικό μοντέλο”.
– η ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Παππά, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα του “για μια επόμενη κυβέρνηση, που θα αποτελείται από προοδευτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας” σημειώνοντας “Υπάρχει εναλλακτική πρόταση και το μεγάλο στοίχημα είναι αυτή να καταστεί πλειοψηφική. Σε αυτή την δημοκρατική υπόθεση είμαστε παρόντες. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τον προϋπολογισμό με εξαίρεση τις αμυντικές δαπάνες τις οποίες ψηφίζω ως πατριωτικό καθήκον”
– η ομιλία της Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κρατώντας ένα χάρτινο μαύρο κοράκι, σήμα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των ανθρώπων που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τους πολίτες που χάνουν τα σπίτια τους, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δε νοιάζεται για τους απλούς ανθρώπους. Είπε πως δε βελτιώθηκε η ζωή των πολιτών, παρόλο που το κόμμα της ΝΔ κυβερνάει πάνω από το μισό της Μεταπολίτευσης. “Αντίθετα, τόνισε, βελτιώθηκε η ζωή πολλών πολιτικών” και
– η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, επειδή άφησε αιχμές για την διαχείριση των δαπανών στην Προεδρία της Δημοκρατίας. “Ακόμη και για τις δαπάνες που συνηθίζεται να ψηφίζουμε, έχω βάλει ερώτηση για ποιο λόγο την τελευταία πενταετία οι δαπάνες αυτές,είναι αυξημένες κατά 30% και μη μου πείτε ότι είδατε κάποια φοβερή εξωστρεφή δράση, εκτός αν έχουμε ανακαινίσει το Προεδρικό Μέγαρο και δεν το γνωρίζουμε”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “Θα περιμένουμε απαντήσεις,γιατί κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής”.