fbpx

Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου

0 136

Κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών “Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου….” η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες σύντομα στις εκλογές της άνοιξης να δώσουν την ευκαιρία για “μια νέα Άνοιξη για τον τόπο” και με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι “είναι μόνιμα παρών στη τοξικότητα και στον διχασμό και μονίμως απών από τα μόνιμα μέτρα στήριξης της κοινωνίας” καθώς “έχει πάρει διαζύγιο με την κοινωνία”

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της κοινωνικής πολιτικής ή της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση η στήριξη των αδύναμων είναι προτεραιότητα και αναφερόμενος στην τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είπε ότι με τη νέα ρύθμιση υπάρχει μεγαλύτερη προστασία σε περισσότερους δανειολήπτες, ενώ μέχρι σήμερα μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν ρυθμιστεί δάνεια που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρω.

“Ακούγοντας με πολύ προσοχή δικαιολογημένα αιτήματα προχωρούμε σε αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα περιλαμβάνουν και όσους έχουν πιστωτή μόνο μια τράπεζα χωρίς να οφείλουν σε δημόσια ταμεία” είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το δίχτυ ασφάλειας γίνεται πιο πυκνό αφου ο πιστωτής θα πρέπει αυτόματα να αποδεχθεί ρύθμιση μέχρι 420 δόσεις και κουρεμα εως 90%. Σημείωσε ότι τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν σπίτια και μέχρι στιγμής 8 στα 10 ρυθμίζονται συναινετικά, ενώ με το νέο πλαίσιο κάθε ευάλωτος θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση.

Η τροπολογία

Με τη τροπολογία οι βελτιώσεις κατά το Υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να δημοσιοποιούν εγγράφως τις αιτίες της απόρριψης των ρυθμίσεων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα, ενώ διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων υπαγωγής στον μηχανισμό και καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το δημόσιο.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, υποχρεούνται να αποστείλουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) επιστολή, με την οποία προσδιορίζουν τους λόγους μη συναίνεσης σε πρόταση ρύθμισης, οι οποίοι αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από την ΕΓΔΙΧ. Οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορούν να μεταβάλλουν τους λόγους μη συναίνεσης, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Οι εκάστοτε νέοι λόγοι μη συναίνεσης γνωστοποιούνται στην ΕΓΔΙΧ με επιστολή των ανωτέρω, αναρτώνται από αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και ισχύουν μετά την παρέλευση πέντε (5) ημερών από την ως άνω γνωστοποίηση.

Βασικός στόχος των βελτιώσεων είναι να μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό περισσότερες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και να καταστεί πιο προσιτός τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους servicers.

Με τη χρήση του Μηχανισμού Εγκαιρης Προειδοποίησης μπορεί πλέον και ο ενήμερος δανειολήπτης να ενημερωθεί για τον βαθμό επικινδυνότητας να καταστεί ληξιπρόθεσμος, ούτως ώστε να συζητήσει άμεσα με την τράπεζα τροποποίηση των δόσεων.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό ή το δάνειο έχει γίνει ήδη «κοκκινίσει», τότε μπορεί να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ζητήσει ρύθμιση έως και σε 420 δόσεις. Τώρα, σε περίπτωση που κάποιος ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών, μπορεί να ζητήσει βεβαίωση, με την οποία δικαιούται στεγαστικό επίδομα και προστασία από πλειστηριασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που κάνει την αίτηση και μέχρι να γίνει η ρύθμιση, ο οφειλέτης προστατεύεται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες οφειλές, όπως αυτές προς δήμους.

Εντάσσονται και οφειλές υπέρ τρίτων, που έχουν βεβαιωθεί στην ΑΑΔΕ.
Παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης πριν την 1η Φεβρουάριου 2023.
Τίθεται προθεσμία δύο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ των υπό ψήφιση διατάξεων, για τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπέρ τρίτων για τις οριζόμενες κατηγορίες οφειλετών.

Ακόμη ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό για μεμονωμένη οφειλή, όπως για ένα στεγαστικό προς μία τράπεζα, κάτι το οποίο δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα. Ωστόσο, το όριο της οφειλής προς ρύθμιση, δηλαδή άνω των 10.000 ευρώ για ένταξη στον εξωδικαστικό, παραμένει.

Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης στο 3%, αντί για το κυμαινόμενο που είναι σήμερα και Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες, που σήμερα είναι περίπου 7,6%

Προβλέπεται, σε περίπτωση ολικής προεξόφλησης της ρύθμισης της σύμβασης αναδιάρθρωσης, η χορήγηση έκπτωσης στο σύνολο των τόκων καταβολής που έχουν υπολογιστεί και αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων της ρύθμισης.αιρούνται οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Τέλος, προβλέπεται επίσης διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων ή ακόμη και της βασικής οφειλής.

Επιτρέπεται, υπό όρους, η δυνατότητα εξαίρεσης ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής κατά την υποβολή αίτησης οφειλέτη για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του. Πρέπει να μην είναι 15% μεγαλύτερη από την δόση που προτείνει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More