Χαμηλά επιτόκια για μεγάλο διάστημα φέρνουν οι πανδημίες

Αίθουσα Σύνταξης

20 Απριλίου 2020, 11:04 μμ
Share

Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι, μόλις περάσει η πανδημία, τα δημοσιονομικά ελλείμματα που είναι σε επίπεδο ρεκόρ, οι ανησυχίες για τη διατηρησιμότητα του χρέους και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα ωθήσουν τα ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια σε επίπεδα προ-πανδημίας και ενδεχομένως ακόμη υψηλότερα.

Γράφει ο: Γιάννης Έξαρχος *

Άλλοι πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός μεγαλύτερου ιδιωτικού τομέα και ο έλεγχος της ονομαστικής καμπύλης απόδοσης από τις κεντρικές τράπεζες θα κρατήσει το επιτόκιο χαμηλά πολύ, πάνω από την πενταετία.

Και οι δύο πλευρές κάνουν καλά επιχειρήματα, αλλά μόνο ένα μπορεί τελικά να είναι σωστό. Συμμεριζόμαστε το τελευταίο και πιστεύουμε ότι έχουμε εισέλθει σε ένα περιβάλλον με ακόμα χαμηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ιστορία των πανδημιών και των επιτοκίων τους τελευταίους επτά αιώνες, της πολιτικής των Η.Π.Α., ο πληθωρισμός και τα επιτόκια στη μεταπολεμική περίοδο του 1945-51 και η εμπειρία μετά από παρελθούσες υφέσεις παρέχουν όλα τα στοιχεία να υποστηρίζουν τα χαμηλά επιτόκια.

Ξεκινώντας από την ιστορία των πανδημιών, ο πρώην σύμβουλος της PIMCO, Alan Taylor, ο Oscar Jorda και ο Sanjay Singh μελέτησαν πρόσφατα την πορεία των πραγματικών επιτοκίων μετά από 12 μεγάλες πανδημίες που κόστισαν πάνω από 100.000 ζωές πίσω στον 14 αιώνα.

pandemics

Ο Alan και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι αυτές οι πανδημίες είχαν μακροχρόνιες επιπτώσεις, μειώνοντας το πραγματικό επιτόκιο για δεκαετίες μετά το τέλος της πανδημίας. Το παρακάτω γράφημα λαμβάνεται απευθείας από τη διατριβή τους και απεικονίζει τον μέσο ρυθμό πραγματικών τιμών στις τέσσερις δεκαετίες μετά τις δώδεκα πανδημίες.

pandemics rates

Ενώ αυτή η πανδημία θα περάσει τελικά και ελπίζουμε νωρίτερα, οι καταθλιπτικές επιδράσεις στα επενδυτική συμφέροντα θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσδεθείτε για ακόμη χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

* Managing Director, First Zurich Trust

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές