Ξεκινούν «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά» την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025

Γιάννης Σεριάτος

22 Οκτωβρίου 2025, 4:16 μμ
Share

Σε ένα ζωντανό σκηνικό ιστορίας, τέχνης και συλλογικής μνήμης  μετατρέπεται, ο Πειραιάς από  την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025.

Το  νέο φεστιβάλ «Τα Ντοκουμέντα του Πειραιά»  ξεκινά με την τριήμερη δράση «Πύλες Μνήμης – Ο Αρχαίος Πειραιάς», εγκαινιάζοντας μια πολιτιστική διαδρομή που θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου και θα «ξεδιπλωθεί» μέσα από επτά καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε ισάριθμα τοπόσημα της πόλης.

Με ελεύθερη είσοδο και πυξίδα τη μνήμη, το φεστιβάλ καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ξανά τον Πειραιά, όχι μόνο όπως ήταν, αλλά και όπως μπορεί να γίνει μέσα από το «βλέμμα» της τέχνης.

 

Επτά τοπόσημα – Επτά δράσεις – Επτά ιστορικές διαδρομές

ΠΥΛΕΣ ΜΝΗΜΗΣ – Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

PORTO LEONE – ΘΑΛΑΣΣΑ

ΤΡΟΥΜΠΑ

GOODBYE

ΑΛΑΝΕΣ

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Η Τρούμπα, οι αλάνες, οι μικρές και μεγάλες γειτονιές, ο αρχαίος Πειραιάς, ο βιομηχανικός Πειραιάς, ο Πειραιάς του έρωτα και της προσφυγιάς, των ψαράδων και των ναυτικών, της θάλασσας, της μπάλας και του ρεμπέτικου, μετατρέπεται από τον Οκτώβριο και για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε ένα σκηνικό τοπίο δράσεων, όπου η τέχνη «συνομιλεί» πραγματικά, ελεύθερα και ζωντανά, καθημερινά με την κοινωνία.

Site-specific παραστάσεις, αφηγήσεις, μουσικές δράσεις και performances συνθέτουν ένα μωσαϊκό καλλιτεχνικών ενεργειών που αναδεικνύουν την ιστορική πόλη του Πειραιά ως συλλογικό τόπο μνήμης, αγώνων και δημιουργίας.

 

Το φεστιβάλ ξεκινά με την πρώτη παρέμβαση

στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου 2025

 

ΠΥΛΕΣ ΜΝΗΜΗΣ – Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Τρεις site-specific παραστάσεις. Τρεις αρχαιολογικοί χώροι. Τρεις πράξεις μνήμης.

 

Από τη Σκευοθήκη του Φίλωνος, εκεί όπου φυλάσσονταν τα εξαρτήματα των αρχαίων τριήρεων, έως την Ηετιώνεια Πύλη, κατάλοιπο των πανίσχυρων οχυρών του Θεμιστοκλή, και τον λόφο της Μουνιχίας, όπου το 403 π.Χ. οι Αθηναίοι πολέμησαν για τη δημοκρατία, τρεις παραστάσεις μεταμορφώνουν τους αρχαιολογικούς τόπους σε σκηνές ιστορίας, μνήμης και τραγωδίας.

 

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025 | Ώρα: 17:30

Σκευοθήκη Φίλωνος , Υψηλάντου 170, Πειραιάς

 

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025 | Ώρα: 17:30

Ηετιώνεια Πύλη, Αγωνιστών Πολυτεχνείου & Κανάρη, Δραπετσώνα (στο πάρκο, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο)

 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 | Ώρα: 11:00

Μουνιχία, Ακτή Κουμουνδούρου & Σαγγαρίου, Πειραιάς

 

Ταυτότητα δράσης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος

Διδασκαλία: Αντιγόνη Αλικάκου

Συμμετέχουν:

Αντιγόνη Αλικάκου, Γκέλλυ Αυγερινοπούλου, Μαρία Ιωακειμίδου, Γεωργία Κολιοπούλου, Κατερίνα Κρεμαστιώτη, Αγγελίνα Λαγού, Νικόλας Μπουζαλάκος, Μαρία Νικολακοπούλου, Χρυσή Πουλασαχίδου, Ελένη Τσεμπελή, Κώστας Φραγκούλης, Γιώργος Φρέρης.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα:

dithepi.gr/el/events/4874

 

Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο Πράξης «Καινοτόμες Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις, Δράσεις του Δήμου Πειραιά». Πρόγραμμα «Αττική ΕΣΠΑ 2021-2027.

Διοργάνωση: Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ» και Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά.

Χρηματοδότηση : Ο.Χ.Ε Δήμου Πειραιά, από πόρους του Ε.Π «Αττική 2021-2027», ΕΣΠΑ 2021-2027.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:09 μμ

Νίκος Χαρδαλιάς: Γεύμα εφ’ όλης της ύλης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μέλη της Ιεράς Συνόδου

8:34 μμ

Tesla: Το «brand» Έλον Μασκ την εκθέτει σε κινδύνους

8:00 μμ

Λάκης Λαζόπουλος: Ετοιμάζει βιβλίο για το Predator

7:45 μμ

Ο Λανουά έμεινε γιατί κάτι χρωστάει

7:33 μμ

Amazon: Το στοίχημα της AI απέναντι σε Microsoft και Google

7:15 μμ

Η «Θεοπούλα» στο πλευρό του Τσίπρα

7:02 μμ

Ο Βορίδης σε ρόλο… ιππικού για τον Μητσοτάκη

6:45 μμ

Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Όταν στριμώχνεται, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος

6:32 μμ

TikTok: Στρατηγική επιβίωσης απέναντι στις πολιτικές πιέσεις

6:16 μμ

Στημένο; Ε, και;

6:01 μμ

Πανελλαδική έρευνα REMAX Ελλάς: Τι ακίνητα επέλεξαν οι αγοραστές το 2025

5:45 μμ

Ντόναλντ Τραμπ: Προσπαθεί να διασωθεί μέσω Βανς – Ρούμπιο

5:43 μμ

Αγρότες: Τα 160 εκατ. του Σχοινά και οι πληρωμές που δεν έρχονται ποτέ

5:36 μμ

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έφεραν διόρθωση, αλλά οι 2.400 μονάδες παραμένουν στο στόχαστρο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές