fbpx

Υποκλοπές: Κατέθεσε στην PEGA ο Γεραπετρίτης, στο ΕΔΑΔ ο Ανδρουλάκης

0 122

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη Τύπου της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) με την ολοκλήρωση τνω επαφών της στην Αθήνα με σκοπό την περαιτέρω διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ αναμένονται νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις, ίσως και εντός τη ημέρας.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης ήταν ένα από τους “μάρτυρες” που εξέτασε χθες η PEGA και σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε ουσιαστικά σε θέση άμυνας, εξαιτίας και της άρνησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτακη να μην βρεθεί ενώπιον της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτροπής στο twitter τα ερωτήματα προς τον κ. Γεραπετρίτη εστίασαν στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή. Οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν να μάθουν επίσης για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν:

– Τη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιρειών
– Την ελευθερία του Τύπου και τις αγωγές SLAPP
– Τον ρόλο της κρατικής διαφήμισης ως πηγή χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης και
– Τα σχέδια μεταρρύθμισης των ελληνικών νόμων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τους επόμενους μήνες

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να ακολούθησε τη γραμμή…απορρήτου και σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η συνάντηση διεξήχθη “σε παραγωγικό κλίμα” και συγκεκριμένα

– Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη τη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού», ενώ σχολίασε την απόπειρα της Αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – να προκαλέσει υπόνοιες σε βάρος της Κυβέρνησης για χρήση κακόβουλων λογισμικών για μικροπολιτικούς λόγους, παρότι κανένας από τους ισχυρισμούς της δεν αποδείχθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ολοκληρωθεί.
– Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή επιδιώχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης προκειμένου να φωτιστούν όλες οι πτυχές της και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα.
– Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μόλις ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία έδρασε άμεσα και αποφασιστικά.
– Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής PEGA ότι η Κυβέρνηση – όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και εξειδίκευσε στη Βουλή ο ίδιος, έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, που θα προβλέπει αφενός σκληρές ρυθμίσεις έναντι των κακόβουλων λογισμικών και αφετέρου ενίσχυση του καθεστώτος διαφάνειας των νόμιμων επισυνδέσεων, σημειώνοντας ότι ήδη έχει νομοθετηθεί διπλή ασφαλιστική δικλείδα για τις άρσεις των απορρήτων για λόγους εθνικής ασφάλειας καθώς πλέον προβλέπεται και η υπογραφή 2ου εισαγγελικού λειτουργού.

“Με το νέο περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα προβλέψει κάτι τέτοιο και ως στόχο θα έχει να διασφαλίζει τη λογοδοσία, αλλά και να υπηρετεί την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας. Για τον σκοπό θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να εντοπίσει διαχρονικές παθογένειες και να εισηγηθεί ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση τους ανέφερε και τόνισε ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν:
– Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.
– Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
– Την απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.
– Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση.
-Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.

“Από τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη με τους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής PEGA, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως. Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα show για τη δημιουργία εντυπώσεων. Μοναδικός στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να συνεχίσει την εργαλειοποίηση της υπόθεσης για μικροκομματικά οφέλη, ενώ δεν θέλησε να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ.” ανέφεραν οι πηγές του Μαξίμου.

Υπόμνημα Ανδρουλάκη-Προαναγγέλλει προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Την ίδια ώρας ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ως μόνο στόχο τη συγκάλυψη και την αποσιώπηση των ευθυνών της, κάτι που -όπως υπογραμμίζει- “φαίνεται να επιχειρεί και στην επίσκεψη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA στην Ελλάδα”, αφού “πάλι τα πρόσωπα-κλειδιά απέφυγαν να συναντήσουν την Eπιτροπή”. Από τις 6 Οκτωβρίου, ημερομηνία που κατέθεσε ενώπιον της Eπιτροπής PEGA στις Βρυξέλλες, “η πρόοδος των εξελίξεων δεν αποκάλυψε την αλήθεια”, σημειώνει σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημά του προς την Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα γνωστοποιεί ότι το επόμενο βήμα του θα είναι η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Στις Δημοκρατίες δεν μπορεί να υπάρχουν σκοτεινές νησίδες, εκτός πολιτικού και δικαστικού ελέγχου, καλυπτόμενες από το απόρρητο τονίζει και σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι αρνήθηκε την ενημέρωση, στο υπόμνημά του αναφέρει ότι τέτοιες τοποθετήσεις “είναι ενδεικτικές του θράσους και της απόγνωσης να προτείνεται σε έναν πολιτικό αρχηγό να παρανομήσει, αποδεχόμενος μία άτυπη και παράτυπη ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχει νόμιμο στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη δικαιοσύνη”.

Η PEGA ενημερώθηκε επ΄σιης για τις εξελίξεις από τους βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής Δ. Τζανακόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ευ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) και Ν. Καραθανασοπουλου (ΚΚΕ), οι οποίοι τόνισαν την επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της κυβέρνησης, προκειμένου να “κουκουλωθεί” το σκάνδαλο και να “προστατευθεί” ο πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ Κ. Μητσοτάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More