fbpx

Ζητούν νέες κυρώσεις και προειδοποιούν τη Μόσχα για τα χημικά – Αναβρασμός σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

0 398

Ιαχές πολέμου κατά της Ρωσίας από τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Δύση ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου με τη Ρωσία και προειδοποιεί  τη Μόσχα να τερματίσει τον πόλεμο ενώ λαμβάνει επιπλέον κυρώσεις ώστε να αποδυναμώσει όσο περισσότερο γίνεται, την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγονται τρεις Σύνοδοι την Πέμπτη, των G7, του ΝΑΤΟ και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, σχεδόν όλοι οι ηγέτες ζήτησαν να ληφθούν ακόμη σκληρότερα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας αλλά και να προωθηθεί ταχύτατα ο σχεδιασμός για την ενεργειακή απεξάρτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «συντρίψει» τη Ρωσία με κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος, όπως είπε, έχει μετατραπεί σε μια «σφαγή».

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την Αυτοκρατορία του Κακού», είπε ο Μοραβιέτσκι , αναφερόμενος στη Σοβιετική Ένωση. Η οργή κατά της Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής σε χώρες του πρώην ανατολικύ μπλοκ που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ και βλέπουν τον πόλεμο στην αυλή τους, και εκατομμύρια πρόσφυγες στις πόλεις τους.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια μετά την απαίτηση της Μόσχας από «μη φιλικές» χώρες να διευθετήσουν τους λογαριασμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εθνικό της νόμισμα.

«Δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη γνωρίζει ούτε πώς μοιάζουν τα ρούβλια, κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια», είπε σε δημοσιογράφους ο Γιάνσα προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η εικόνα των ηγετών του δυτικού κόσμου για τη Ρωσία είναι παγιωμένη όπως και η ρήξη με τα κανάλια επικοινωνίας να κρατιούνται ζωντανά μόνο και μόνο να αποφευχθεί το παγκόσμιο ολοκαύτωμα.

Ακόμα και η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στερώντας από τη Ρωσία το καθεστώς του ευνοούμενου κράτους και για να την αποτρέψει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις χρησιμοποιώντας ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Φούμιο Κισίντα μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της G7.

«Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση στην οποία εμείς, τα μέλη της G7, επιβεβαιώσαμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο στην προστασία της διεθνούς τάξης», είπε ο Κισίντα σε δημοσιογράφους.

«Από την πλευρά μου, ανέφερα τις πρόσθετες κυρώσεις της Ιαπωνίας (κατά της Ρωσίας) και την πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες», συμπλήρωσε.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Η Δύση είναι πεπεισμένη ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά όπλα για να φτάσει νωρίτερα στον προσδοκώμενο στόχο της. Ο Ζελένσκι το θεωρεί δεδομένο και σε κάθε τόνο επιζητεί από ΝΑΤΟ και ΕΕ τον κατακερματισμό της Ρωσίας με κάθε τρόπο.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προειδοποίησε τη Ρωσία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία. «Εάν η Ρωσία προετοιμάζει μια επιχείρηση παραπλάνησης ώστε να χρησιμοποιήσει τέτοια (χημικά και βιολογικά) όπλα (στην Ουκρανία), αυτό θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων», είπε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Όχι μόνο το επισημαίνουμε, αλλά επίσης προειδοποιούμε στις συζητήσεις που έχουμε: μην το κάνετε», πρόσθεσε.

Αλλά και οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα των Επτά και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν, δηλώνοντας έτοιμοι να επιβάλουν «περαιτέρω κυρώσεις εάν χρειαστεί» κατά της Ρωσίας.

Υπενθύμισαν «τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει και που μας προστατεύουν όλους».

Συμπλήρωσαν πως «δεν θα φείδονταν προσπαθειών» για να καταστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, «υπεύθυνους» για την εισβολή στην Ουκρανία.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More