fbpx

ΑΑΔΕ: Πως να ελέγχετε τις αποδείξεις που σας εκδίδουν

0 186

Τη δυνατότητα να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων, που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους, έχουν πλέον οι φορολογούμενοι πολίτες αρκεί να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή appodixi που έχει θέσει σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εφόσον από τους ελέγχους τους οι πολίτες διαπιστώνουν ότι οι αποδείξεις δεν είναι «εντάξει» μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αναφορές-καταγγελίες στην ΑΑΔΕ φέρνοντας τους επιχειρηματίες αντιμέτωπους με φορολογικό έλεγχο και με πρόστιμα κυμαινόμενα από 10.000 έως και 100.000 ευρώ στις περισσότερες των περιπτώσεων! Αργότερα θα θεσπιστούν και οικονομικές επιβραβεύσεις για όσους καταγγέλλοντες οι αναφορές τους οδηγούν στην αποκάλυψη πραγματικών φορολογικών παραβάσεων.

Η εφαρμογή appodixi είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Ειδικότερα:

· Όποιος πολίτης έχει κινητό android για να κατεβάσει την εφαρμογή θα πρέπει να μπει στο Google Play Store στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi

· Όποιος έχει κινητό με λειτουργικό iOS (iPhone) πρέπει να εισέλθει στο App Store στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: https://apps.apple.com/us/app/appodixi/id1645044371

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να ενδυναμώσει τον πολίτη στην άσκηση του δικαιώματός του να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει.

Η εφαρμογή appodixi δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν εάν ο ΦΠΑ και οι άλλοι έμμεσοι φόροι, που πληρώνουν στις συναλλαγές τους, καταλήγουν στα δημόσια έσοδα και όχι στις τσέπες όσων παρανομούν.

Από τη στιγμή που θα λάβει ο πολίτης στα χέρια του μια απόδειξη λιανικών συναλλαγών για προϊόντα που αγόρασε ή υπηρεσίες που τού παρασχέθηκαν θα μπορεί να προχωρήσει στα εξής «βήματα»:

α) Ανοίγοντας την εφαρμογή, μέσω της κάμερας του κινητού, μπορεί να σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης.

β) Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

– Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

– Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

– Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

γ) Εφόσον ο πολίτης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός φορολογικός έλεγχος.

Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα ήδη έχει προαναγγείλει ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής, εξετάζεται να νομοθετηθεί μια χρηματική επιβράβευση για όσους φορολογούμενους πολίτες αναφέρουν στις φορολογικές υπηρεσίες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αποδείξεις εμφανίζονται να μην έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ή ενεργή ταμειακή μηχανή ή γενικά να μην έχουν εκδοθεί νόμιμα. Η χρηματική αυτή επιβράβευση θα είναι ένα ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης αλλά δεν θα μπορεί να υπερβεί κάποιο όριο. Θα εγκρίνεται δε και θα πιστώνεται στον λογαριασμό του καταγγέλλοντος μόνο εφόσον η αναφορά του οδηγήσει σε βεβαίωση προστίμου για παραβάσεις που αφορούν επέμβαση ή παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ή για μη διασύνδεση της ταμειακής με την ΑΑΔΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More