Αισχροκέρδεια στην αγορά μετά τη θεομηνία
Αυξημένες εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής, κίνητρα σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας να ξαναστήσουν τις καλλιέργειες και τις παραγωγές τους και εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα στάδια της αγοράς, θα πρέπει να δρομολογήσει η κυβέρνηση για να αποτρέψει το “γιουρούσι” στην τσέπη των καταναλωτών και την ολοσχερή εξαφάνιση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.
Η καταστροφική θεομηνία έχει αφανίσει την παραγωγή από την υπ΄ αριθμό ένα “τροφοδότη” περιοχή της χώρας με τις ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα να κάνουν άμεσα την εμφάνιση τους στην αγορά. Οι ελλείψεις αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο κύκλο ανατιμήσεων, ανοίγοντας την όρεξη σε όσους ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες για να αισχροκερδίσουν!
Τα προϊόντα στα οποία εκτιμούν χονδρέμποροι στην Αθήνα ότι θα μπορούσε να εμφανίσουν σημαντικές ελλείψεις και άνοδο τιμών είναι το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα, το βόειο κρέας, το τυρί, το χοιρινό κρέας, αλλά και τυποποιημένα προϊόντα (βιομηχανική ντομάτα), σιτάρι, κριθάρι, λαχανικά, ελιές και φρούτα.
Το μέγεθος της καταστροφής θα χρειαστεί καιρός για να αποτιμηθεί με ακρίβεια, καθώς ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών στον πρωτογενή τομέα αλλά και στη μεταποίηση της περιοχής που επλήγησε είδαν τις καλλιέργειες, τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις τους να καταστρέφονται ολοσχερώς και θα πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή. Ο θεσσαλικός κάμπος που κάθε χρόνο συνεισφέρει με περισσότερα από 10 δισ ευρώ στον κρατικό πλούτο, αναμένεται να παραμείνει για καιρό κάτω από τα λασπόνερα. Εκτός από την ολοσχερή καταστροφή των καλλιεργειών, οι αγρότες και οι έμποροι της περιοχής επισημαίνουν και τις ζημιές στις αποθήκες όπου φυλάσσονταν τόνοι αγροτικής παραγωγής, μηχανήματα, ποτιστικός εξοπλισμός, αγροτικά εφόδια, ενώ άγνωστο είναι πόσα από τα κοπάδια σε Θεσσαλία και Μαγνησία κατάφεραν να σωθούν από την απέλπιδα προσπάθεια των κτηνοτρόφων να τα μεταφέρουν με τα… πόδια σε υψηλότερα σημεία. Οι εικόνες από τις οργανωμένες μονάδες με τα άψυχα πρόβατα να επιπλέουν στα λασπόνερα είναι αποκαρδιωτικές…
Μέλος συνεταιρισμού στη Θεσσαλία εξηγεί στην “1VOICE” ότι τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά «κάτι που είναι δύσκολο να το εξηγήσεις στην πολιτεία που έρχεται βλέπει και συμμερίζεται, αλλά δεν καταλαβαίνει… Δεν καταλαβαίνει ότι σε δύο μήνες θα ξεκινήσει θεωρητικά η νέα καλλιεργητική περίοδος για τα σιτηρά και κανείς δεν ξέρει πόσες από τις εκτάσεις μας θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν τότε. Τι θα γίνει με το βαμβάκι; Τι θα γίνει με όσους δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν το καλαμπόκι τους; Ακόμη χρωστάμε τους σπόρους και τα φάρμακα που πήραμε για να καλλιεργήσουμε τα περσινά. Τώρα, πώς θα κινηθούμε; Πού θα βρούμε τα λεφτά; Τι θα κάνουμε με τα δάνεια και τα τιμολόγια που δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε όπως υπολογίζαμε;».
Αντίστοιχος και ο προβληματισμός των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο στη Θεσσαλία παράγεται το 20% του πρόβειου γάλακτος, το 19% του μοσχαρίσιου ελληνικής εκτροφής και περίπου το 10% της παραγωγής χοιρινού στην Ελλάδα.
Στο ερώτημα τι είναι αυτό που θα έπρεπε να δρομολογηθεί άμεσα ώστε να αποφευχθούν τεράστιες ελλείψεις, νέα ακρίβεια και κατάρρευση της αγροτικής και κτηνοτροφικής ζωής της χώρας, χονδρέμποροι στην Αθήνα είναι απαντούν: αυξημένες εισαγωγές βασικών προϊόντων διατροφής το συντομότερο δυνατόν, γιατί η ζήτηση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία είναι αυξημένη διεθνώς και θα πρέπει να βιαστούμε. Μόνο οι εισαγωγές δεν αρκούν επισημαίνουν, προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων «αλλά κυρίως στην εξασφάλιση κινήτρων τόσο σε αγρότες όσο και σε κτηνοτρόφους χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και πάλι ή να οργανώσουν τις κτηνοτροφικές τους παραγωγές.
Το κόστος σίγουρα θα είναι τεράστιο, είναι όμως απαραίτητο να βιαστούμε, αξιοποιώντας όσα χρηματοοικονομικά εργαλεία και Ταμεία Στήριξης μπορεί να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν να ήμασταν μια χώρα μετά από πόλεμο… Τόσο μεγάλη είναι η καταστροφή, για την οποία θα πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν και ευθύνες. Δεν μπορεί όλα να τα φορτώνουμε στην κλιματική αλλαγή. Κάποιοι κάτι δεν έκαναν εγκαίρως ή δεν το έκαναν όπως θα έπρεπε. Η κοινωνική πίεση θα είναι μεγάλη και η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ενεργήσει και να δώσει απαντήσεις».