fbpx

Alpha: Πως είδαν τα αποτελέσματα οι αναλυτές

0 32

Ανησυχία προκαλούν στους αναλυτές η μείωση των καταθέσεων και ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματά της. Ανησυχία προκαλούν στους αναλυτές η μείωση των καταθέσεων και ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματά της.

Την τιμή-στόχο των 7 ευρώ και τη σύσταση outperform διατηρεί για την μετοχή της Alpha Bank η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει στα θετικά την αξιοσημείωτη συγκράτηση του κόστους (-11,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και μόλις 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο παρά την εποχικότητα), καθώς και την ενίσχυση του κεφαλαίου εξαιτίας της απομόχλευσης.

Στα αρνητικά, η ρευστότητα επιδεινώθηκε με την αναλογία δανείων/καταθέσεις στο 129% από το 125% στο τέλος του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των μεγάλων εκροών καταθέσεων, ενώ η δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων συνέχισε να αυξάνεται, αν και εντός των προσδοκιών.

Όπως σχολιάζει, από την αρχή του χρόνου η μετοχή έχει υπεραποδώσει της αγοράς και του τραπεζικού κλάδου, εν μέρει εξαιτίας της χαμηλής έκθεσής της σε κρατικά ομόλογα και εξαιτίας των πιθανών M&A εξελίξεων. Η διοίκηση κατέστησε σαφές στο conference call ότι το ζήτημα της συγχώνευσης με την Εθνική έχει τελειώσει.

«Ακούστηκε μάλλον σκεπτική για τη σκοπιμότητα των εγχώριων συγχωνεύσεων και εξαγορών σε αυτό το σημείο, ενώ εξέφρασε την δέσμευσή της για μια πολύ ισχυρή και ανεξάρτητη τράπεζα». Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή τονίζει ακόμη ότι η Alpha Bank μπορεί να έχει μικρό χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων, αλλά είναι εκτεθειμένη ακόμη σε αυξημένα ρίσκα και στη σύσφιξη της ρευστότητας.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή από την πλευρά της μειώνει την τιμή-στόχο στα 6 από τα 6,1 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση outperform, τονίζοντας πως τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου ήταν ελαφρώς χαμηλότερα των δικών της προσδοκιών και εντός των συγκλινουσών εκτιμήσεων. Τα έσοδα από τις βασικές δραστηριότητες ήταν χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ τα λειτουργικά έξοδα ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Επισημαίνει ωστόσο πως παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η Alpha Bank ανακοίνωσε ένα ακόμη κερδοφόρο τρίμηνο.

Προσαρμόζει τις εκτιμήσεις της λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλότερες πιέσεις από ό,τι αναμενόταν στα έσοδα, για τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου καθώς και τη στρατηγική απομόχλευσης του ομίλου, το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο για μείωση του κόστους και το νέο φορολογικό καθεστώς.

Η διοίκηση ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες κατά 100-120 εκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Επιπρόσθετα, τονίζει πως η Alpha Bank δεν έχει σχέδια για αμκ, καθώς αισθάνονται «άνετα» με το τρέχον επίπεδο κεφαλαίου. Εν τω μεταξύ, η στρατηγική απομόχλευσης που ξεκίνησε στο γ΄ τρίμηνο του 2010, θα συνεχίσει και στο 2011, ενώ η διοίκηση της Alpha επαναδιατύπωσε τη θέση πως το ζήτημα με την Εθνική έχει κλείσει για τα καλά.

Από την πλευρά της, η Eurobank EFG Equities μειώνει την τιμή-στόχο στα 5,4 από τα 5,8 ευρώ και τη υποβαθμίζει τη σύσταση σε hold. Όπως σχολιάζει, τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ήταν ελαφρώς καλύτερα σε ό,τι αφορά στη συγκράτηση του κόστους. «Στη διάρκεια του conference call, όταν η διοίκηση αναφέρθηκε στο ζήτημα με την Εθνική, δήλωσε πως μετά από την αρχική απόρριψη, δεν υπήρξε καμία επαφή και πως οποιεσδήποτε φήμες περαιτέρω, δεν είναι εποικοδομητικές».

Παράλληλα, υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη του 2011 και 2012 κατά 9,1% και 7,1% αντίστοιχα, εξαιτίας των υψηλότερων χρεώσεων για προβλέψεις. Σχολιάζει ακόμη πως η τράπεζα είναι από τις πιο συντηρητικές, παρόλα αυτά, στα τρέχοντα επίπεδα και εκτός των φημολογιών για συγχωνεύσεις, είναι δύσκολο να διαφανεί κάποιος άλλος καταλύτης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα re-rating. «Η στρατηγική που ακολουθείται μπορεί να αποδώσει καρπούς, αλλά αυτό θα αποτυπωθεί στα κέρδη μακροπρόθεσμα καθώς οι προβλέψεις συνεχίζουν να πλήττουν ενδεχόμενα υψηλότερα κέρδη».

Η Beta AXE από την πλευρά της τονίζει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν εντός εκτιμήσεων, στο δ΄ τρίμηνο, ενώ και τα καθαρά κέρδη ήταν υψηλότερα των προσδοκιών. Από το conference call συγκρατεί ότι τα κέρδη υποστηρίχτηκαν από την καλύτερη συγκράτηση του κόστους και τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ακόμη, τονίζει πως η διοίκηση της τράπεζας τόνισε πως «είναι ριψοκίνδυνοι καιροί για να εμπλακεί σε συγχωνεύσεις με άλλες τράπεζες ή εξαγορές». Για το deal με την Εθνική, η διοίκηση δεν έκανε περαιτέρω σχόλιο, τονίζοντας πως η ιστορία έχει λήξεις.

Τέλος, επισήμανε πως περιμένει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών στο ελληνικό δημόσιο, ενώ δήλωσε πως υπάρχει συνεχής διάλογος με την ΤτΕ και την ΕΚΤ για τη μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More