fbpx

BlackRock: Ο πληθωρισμός ευνοεί την αγορά μετοχών

0 84

Ταύρος για τις μετοχές είναι η BlackRock ακόμα και μετά την εκτίναξη των ομολογιακών αποδόσεων διεθνώς, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη παραμε΄νει ισχυρή και αναμένει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μάθουν να συνυπάρχουν με την πληθωριστική άνοδο.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η BlackRock, ο επενδυτικός κολοσσός της διεθνούς αγοράς ομολόγων, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιθετικών σχολίων από τις κεντρικές τράπεζες. Οι εκτινάξεις των αποδόσεων συχνά προκαλούν προβλήματα στις μετοχές, αλλά η ίδια πιστεύει ότι το παρελθόν είναι ένας ατελής οδηγός σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από κλυδωνισμούς της προσφοράς. Η BlackRock προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ομαλοποιήσουν γρήγορα την πολιτική τους, χωρίς ωστόσο να πατούν φρένο στην οικονομία. Αυτό θα διατηρήσει τις πραγματικές αποδόσεις χαμηλές και θα στηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών. Το πληθωριστικό σκηνικό και η δυναμική ανάπτυξης ευνοούν επίσης τις μετοχές, όπως εκτιμά.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφθασαν σε υψηλά τριών ετών την περασμένη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθούσε να τρέχει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτό εύλογα δημιούργησε νευρικότητα στις μετοχές, ειδικά για τις μετοχές των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών τεχνολογίας, όπως σημειώνει η BlackRock στη νέα έκθεση στρατηγικής. “Πιστεύουμε ότι οι φόβοι για περαιτέρω διόρθωση στις μετοχές είναι υπερβολικοί. Οι αυξήσεις επιτοκίων που περιμέναμε γίνονται πιο γρήγορα, αλλά δεν βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια πολιτικής πέρα από τα ουδέτερα επίπεδα, τα οποία ούτε τονώνουν αλλά ούτε και περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι αγορές έχουν αποτιμήσει μια ταχεία άνοδο του επιτοκίου Fed Fund στο 3% το επόμενο έτος, ακολουθούμενη από μια μείωση στο 2,5% σε πέντε χρόνια. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από έναν μήνα, δηλαδή λίγο πριν η Fed αυξήσει τα επιτόκια και αρχίσει να μιλά επιθετικά για τον πληθωρισμό. “Δεν βλέπουμε τη Fed να αυξάνει τόσο πολύ τα επιτόκια. Ακόμα κι αν συνέβαινε ωστόσο, το επίπεδο θα εξακολουθούσε να είναι ιστορικά χαμηλό σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους αύξησης και το επίπεδο του πληθωρισμού”, όπως σημειώνει.

Η BlackRock επισημαίνει τρία πολύ σημαντικά θεμελιώδη στοιχεία που αφορούν τις μετοχές και τις προοπτικές τους.

Πρώτον, όπως τονίζει, το ισχυρό re-opening της οικονομίας παρέχει ένα μαξιλάρι ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, τα υψηλά περιθώρια κέρδους αξίζουν προσοχής. Οι εταιρείες των ανεπτυγμένων αγορών κατάφεραν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος των εισροών στους καταναλωτές και να κρατήσουν υπό έλεγχο το κόστος εργασίας – μέχρι στιγμής.

Τρίτον, η BlackRock βλέπει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία να οδηγούν σε πτώση κερδοφορίας ακόμη και όταν οι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις σε γενικές γραμμές. Αλλά αυτό αφορά κυρίως την Ευρώπη. “Αναμένουμε ότι οι εκτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές εταιρείες θα μειωθούν ιδιαίτερα καθώς οι αναλυτές αρχίζουν να συνυπολογίζουν τις επιπτώσεις του πολέμου. Οι εταιρείες του δείκτη MSCI Europe είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές και αντλούν μόνο το ήμισυ των εσόδων τους στο εσωτερικό, αμβλύνοντας λίγο τον αντίκτυπο. Συνολικά, αυτό μας οδήγησε να μειώσουμε τη στάση overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, και προτιμάμε τις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και γενικότερα είμαστε υπέρ του ρίσκου”, όπως τονίζει η BlackRock,

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ υψηλά σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού. Δεύτερον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αποσυνδεθούν από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών και να τις αναγκάσουν να πατήσουν φρένο. Τρίτον, οι εταιρείες θα μπορούσαν να δουν τα περιθώρια να συρρικνώνονται εν μέσω κλιμάκωσης του κόστους εισροών και ανοδικών πιέσεων στους μισθούς.

Το επενδυτικό συμπέρασμα της BlackRock είναι, συνεπώς, το εξής: “Προτιμούμε τις μετοχές στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον το οποίο χαρακτηρίζεται και από το re-opening της οικονομίας, καθώς και από ένα ιστορικά χαμηλό άθροισμα αυξήσεων επιτοκίων. Θα μπορούσαμε να δούμε τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων να αυξάνονται περαιτέρω καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο premium ή επιπλέον αποζημίωση για τη διατήρησή τους εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και επιπέδων χρέους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More