fbpx

Κυβέρνηση – φυσικές καταστροφές: Αλαζονεία αντί αποζημιώσεων στους πληγέντες

0 391

Ο αποτελεσματικός μηχανισμός της πολιτικής προστασίας και η άμεση στήριξη του κράτους στους πληγέντες των φυσικών καταστροφών ήταν δυο θέματα άμεσης προτεραιότητας που ευαγγελιζόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα προεκλογικά ατού του, ωστόσο, καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα στο μέσο της κυβερνητικής θητείας του. Η επιτυχής αντιμετώπιση της πρώτης περιόδου της πανδημίας φαντάζει πλέον πολύ μακρινή, ενώ δίπλα στην προβληματική διαχείριση της νόσου έχουν προστεθεί οι φυσικές καταστροφές, στις οποίες η κυβέρνηση βαθμολογείται πολύ κάτω από τη βάση.

Οι υποσχέσεις του καλοκαιριού μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, αφού τα απαραίτητα έργα ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα στα καμένα δεν προχώρησαν. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, πέραν κάποιων εργασιών από το δασαρχείο για πρόχειρα φράγματα με κορμοδέματα, κανένα αντιπλημμυρικό και αντιδιαβρωτικό έργο δεν έχει προχωρήσει! Κι αν ευσταθούν οι καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε καν μελέτες δεν έχουν εκπονηθεί για τα έργα, που υποτίθεται ότι θα προχωρούσαν fasttrack.

Το χειρότερο είναι ότι και στην περίπτωση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τη γνωστή αλαζονεία και με περισσή αδιαφορία. Την απαράδεκτη πρωθυπουργική νουθεσία στους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, «την επόμενη φορά να χτίσουμε τα σπίτια καλύτερα», ακολούθησαν δηλώσεις όπως του βουλευτή Γ. Λοβέρδου για να δικαιολογήσει την απραξία ότι «Αύγουστος ήταν, έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα», του Στ. Πέτσα «οι πλημμύρες δεν έχουν σχέση με τα καμμένα» όταν η κάμερα τον διέψευδε και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου για τις πλημμύρες «με το Θεό δεν μπορεί δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα». Όσο για τον «αόρατο» κ. Χρ. Στυλιανίδη, τον αρμόδιο υπουργό για την Πολιτική Προστασία, ακολουθεί την γνωστή συνταγή του «112: «Εκκενώστε», με αφορμή τώρα και τις πλημμύρες. Κι ενώ η φράση του «μια φυσική καταστροφή μπορεί να κρύβει ευκαιρίες», μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι, θα μείνει ιστορική, η απόφαση του να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με Ε.Ε. και εταιρείες για τη διασφάλιση εναέριων μέσων πυρόσβεσης για του… χρόνου αντί να βρεθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές της Εύβοιας, έχει προκαλέσει οργή ακόμα και εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Το Δαμάσι παράδειγμα προς αποφυγή για το Αρκαλοχώρι

Η καθυστερημένη καταβολή των αποζημιώσεων στους σεισμοπαθείς της Λάρισας, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ο αποκλεισμός ενός μεγάλου ποσοστού από τους αιτούντες αποζημίωσης ακόμα και των 600 ευρώ, οι καταγγελίες ότι ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί τα μπάζα από τον καταστροφικό σεισμό στο Δαμάσιστις αρχές Μαρτίου δείχνουν ότι το επιτελικό κράτος λειτουργεί άριστα μόνο στα μάτια των κυβερνητικών στελεχών και των φιλικών ΜΜΕ.

«Πρέπει οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πολίτες να δίνονται γρήγορα. Να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση ιδιοκτητών και επιχειρηματιών για να μην ερημώσει η περιοχή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε στο Αρκαλοχώρι. Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για «εισόδημα έκτακτης ανάγκης μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα» για εκατοντάδες εργαζόμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More