ΟΟΣΑ: Το 82% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι φόροι τους δεν έχουν ανταπόδοση

Αίθουσα Σύνταξης

19 Μαρτίου 2019, 1:54 μμ
Share

Οι πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά επιδόματα που τους παρέχονται σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν.

Η έκθεση «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that Matter) είναι αποκαλυπτική. Συνολικά στις χώρες του ΟΟΣΑ περισσότεροι από τους μισούς διαμαρτύρονται ότι θα έπρεπε να λαμβάνουν περισσότερα, με βάση τους φόρους που ποληρώνουν, ενώ τα 2/3 πιστεύουν ότι πως άλλοι λαμβάνουν περισσότερα από όσα αξίζουν. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 70 ετών σε 21 χώρες. Στα χαμηλά εισοδήματα και στις χώρες, που βρέθηκαν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους, είναι έντονη η ανησυχία για την εξεύρεση των προς το ζην. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ανησυχούν περισσότερο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι νεότεροι για τη στέγαση.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα αφύπνισης για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία, προσθέτοντας ότι οι ενώ οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μεταξύ των πιο προηγμένων και γενναιόδωρων συστημάτων κοινωνικής προστασίας, δαπανώντας κατά μέσο όρο περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές πολιτικές, αποτυγχάνουν να ικανοποιήσουν μεγάλη μερίδα των πολιτών. «Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως δεν μπορούν να στηριχθούν στην κυβέρνησή τους για βοήθεια» τόνισε.

Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση στον Καναδά, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσαν πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των απλών ανθρώπων στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής. Στην Ελλάδα το ποσοστό υπερβαίνει τα 2/3, ενώ ανάλογα υψηλό είναι επίσης στην Πορτογαλία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Η αίσθηση του να μην συμμετέχουν στη συζήτηση για τον καθορισμό των πολιτικών είναι εντονότερη μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου πολιτικών. Η αντίληψη για την κοινωνική αδικία είναι άκρως ανησυχητική, με ποσοστό άνω του 50% να δηλώνει ότι το ύψος των επιδομάτων δεν είναι δίκαιο σε σχέση με τους φόρους. Πάνω από τα 3/4 δηλώνουν αδικημένοι στην Ελλάδα, τη Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο μέσος όρος στις 21 χώρες, που συμμετέχουν στην έρευνα είναι 58,5%. Παράλληλα σε ποσοστό 77,8% οι Έλληνες πιστεύουν πως απολαμβάνουν υπηρεσίες και επιδόματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται στην πραγματικότητα. Σε όλες τις χώρες ποσοστό άνω του 50% δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλλει υψηλότερους φόρους στους πλουσίους, από ό,τι σήμερα, προκειμένου να στηρίξει τα φτωχότερα στρώματα. Στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία το ποσοστό είναι 75% ή υψηλότερο.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

11:57 πμ

Η ιστορική φανέλα του Πελέ από το Μουντιάλ του 1958 βγαίνει σε δημοπρασία με εκτίμηση άνω των 6 εκατ. δολαρίων

11:51 πμ

Νέα διοικητική σύνθεση στη Bally’s Intralot – Πρόεδρος παραμένει ο Σωκράτης Κόκκαλης

11:47 πμ

Η Ευρώπη επενδύει ολοένα και περισσότερο στα drones για την Ουκρανία

11:39 πμ

Τρίτοι στην Ευρώπη στον πληθωρισμό

11:26 πμ

Επιστρέφουν οι αγοραστές στον χρυσό μετά την πρόσφατη διόρθωση

11:11 πμ

Χάρης Δούκας: «Η κλιματική κρίση απαιτεί να ξεπεράσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους και να εμπιστευτούμε την επιστήμη»

11:03 πμ

Σέιχ Σου: Μεγάλο έργο υπογειοποίησης γραμμών, άνω των 8 εκατ. ευρώ, από τον ΔΕΔΔΗΕ

10:50 πμ

Βελτιωμένο κλίμα στις αγορές μετά την πίεση της Τετάρτης

10:43 πμ

Τέλος σε πολύωρη ομηρία στην Καλιφόρνια – Νεκρός ο ένοπλος δράστης

10:30 πμ

Ισχυρό ξεκίνημα για την Allwyn το 2026 με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας

10:24 πμ

Αυτοκίνητο στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά

10:10 πμ

Καλό ή κακό;

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές