Βιομήχανοι εμπόδισαν ελεγκτές που έψαχναν για «καρτέλ»

Σταύρος Μονεμβασιώτης 莫思达

26 Νοεμβρίου 2023, 9:15 πμ
Share

Αντιμέτωπος με “τσουχτερό” πρόστιμο που αγγίζει ακόμη και τα 2 εκ. ευρώ βρίσκεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, μετά την παρεμπόδιση ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εισέλθουν στα γραφεία του για να κάνουν ελέγχους για την ύπαρξη πιθανών “καρτέλ” και παράνομων πρακτικών “συνεννόησης τιμών” που βλάπτουν τον ανταγωνισμό με θύματα τους ίδιους τους καταναλωτές. Το περιστατικό σημειώθηκε το 2021.

Προχθές, δημοσιεύτηκε η εισήγηση «επί της διερεύνησης πιθανής παρεμπόδισης – δυσχέρανσης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού κατά τη διεξαγωγή επιτόπιου ελέγχου στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων».

Για το θέμα αυτό η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 25 Ιανουαρίου 2024 για να εξεταστεί η Έκθεση της Εισηγήτριας Χ. Βλάχου, η οποία αφορά τις ενέργειες της ένωσης επιχειρήσεων με την επωνυμία «Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων» και φυσικού προσώπου, κατά τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικού επιτόπιου ελέγχου στις εγκαταστάσεις της ως άνω ένωσης επιχειρήσεων, ο οποίος διατάχθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στις αγορές προμήθειας, εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος, καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων.

Στην Έκθεση της Εισηγήτριας προτείνεται, κατά το σκεπτικό αυτής, να διαπιστωθεί ότι η ανωτέρω ένωση επιχειρήσεων και το φ.π. παραβίασαν το άρθρο 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011 και να επιβληθεί πρόστιμο στην ένωση επιχειρήσεων.

Η Έκθεση της Εισηγήτριας δεν αφορά στη διερεύνηση τυχόν παράβασης των διατάξεων των άρθρων 1 και 2 του Ν. 3959/2011 ή/και των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, αλλά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση της διάταξης του άρθρου 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011 περί δυσχέρανσης – παρεμπόδισης της έρευνας με βάση τα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διενέργεια του επιτόπιου ελέγχου στην ως άνω ένωση επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η Έκθεση της Εισηγήτριας δεν είναι δεσμευτική για την ΕΑ, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

10:01 πμ

Τεστ χαρακτήρα για την Εθνική απέναντι στη Σουηδία

9:57 πμ

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει νέο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

9:43 πμ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΕ Ουκρανία και Μολδαβία

9:36 πμ

Ποιος αμφισβητεί ακόμη τον Φλορεντίνο Πέρεθ;

9:23 πμ

AVAX: Άνοδος 17,3% στον τζίρο το α’ τρίμηνο – Στα 10,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

9:16 πμ

Ουρές χιλιομέτρων στους δρόμους της Αττικής

9:04 πμ

Κρίσιμες ώρες για 3χρονη που τραυματίστηκε σε τροχαίο στο Ζεφύρι

8:53 πμ

Έβδομος θάνατος κρατούμενου στον Άγιο Στέφανο Πατρών

8:46 πμ

Αιματηρό ξημέρωμα στη Γάζα με νέες ισραηλινές επιδρομές

8:38 πμ

Το ΣΕΦ μίλησε πρώτο: 1-0 και συνεχίζουμε

8:23 πμ

Στις… σφίξεις αναλαμβάνει ο Αλαφούζος

8:14 πμ

Το Mrdia shop δεν τα κατάφερε με την σαλάτα της Μπάρμπα Στάθης λόγω λιστέριας!

8:08 πμ

Με βροχές και τοπικές καταιγίδες η Πέμπτη – Υποχωρεί η θερμοκρασία

8:02 πμ

Eκτός επιτήρησης, εντός κοροϊδίας

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές