fbpx

Wall Street: Όλη η επενδυτική προσοχή στις εκλογές και τον πληθωρισμό

0 121

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο σε δυο κατευθύνσεις για τηνχρηματιστηριακή βδομάδα που εγκαινιάζεται σήμερα: τις ενδιάμεσες εκλογές και τα νεότερα δεδομένα για τον πληθωρισμό. Αυτοί οι δυο παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη της Wall Street την Παρασκευή διέλυσε μέρος της κατήφειας που επικρατούσε από τη στιγμή που η Fed αύξησε τα επιτόκια και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια από ό,τι προβλέπεται στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της BoFA Global Research έδειξαν ότι περίπου 62,1 δισ. δολάρια «εισέρρευσαν» σε μετρητά την τελευταία εβδομάδα, οι μεγαλύτερες εισροές από το κραχ της πανδημίας στις αρχές του 2020, υπογραμμίζοντας την απαισιοδοξία που έχει επικρατήσει μεταξύ πολλών επενδυτών.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε πορεία για πέτρινη προσγείωση της οικονομίας, και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε δύο αρκετά σημαντικές ενδείξεις για το πώς θα γίνει», δήλωσε στο Reuters ο Steve Chiavraone, επικεφαλής λύσεων πολλαπλών επενδύσεων της Federated Hermes, Στηβ Καβραόνε, ο οποίος διατηρεί μεγαλύτερες από το κανονικό τοποθετήσεις σε μετρητά και εμπορεύματα.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή έχουν οδηγήσει σε τεράστιες κινήσεις της αγοράς φέτος, καθώς ο ραγδαίος πληθωρισμός ανάγκασε τους επενδυτές να αυξήσουν τις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση στις 10 Νοεμβρίου θα ενίσχυε πιθανότατα την υπόθεση ότι η Fed θα συνεχίσει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές εκτιμούν τώρα ότι το αμερικανικό επιτόκιο θα κορυφωθεί περίπου στο 5,1% το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες που ήταν λίγο κάτω από το 5% πριν από πρόσφατη συνεδρίαση της Fed.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Wells Fargo πιστεύουν ότι ο ΔΤΚ είναι πιο πιθανό να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν μηνιαία αύξηση 0,5%. Η Wells Fargo εκτιμά ότι το τελικό επιτόκιο της Fed θα μειωθεί κατά 12 μονάδες βάσης ή περισσότερο εάν ο ΔΤΚ σημειώσε μηνιαία αύξηση κάτω από το 0,4%. «Συνολικά, οι αποπληθωριστικές δυνάμεις ενισχύονται», έγραψε την Παρασκευή η Σάρα Χάουζ, ανώτερη οικονομολόγος της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μια αιφνιδιαστική νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες και πληθωρισμό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και στις αγορές στοιχημάτων και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια διαιρεμένη κυβέρνηση, με τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους για το δεύτερο μισό της θητείας του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More